Gemeenschappelijke problemen met kelderwater en hoe hiermee om te gaan

Waterproblemen

In uw huis is de kelder waar destructieve waterschade kan optreden. In veel gevallen is de kelder ofwel de oorsprong van ongewenst vocht of de uiteindelijke bestemming. Water dat uit bijna elke bron binnendringt, beïnvloedt meestal eerst de kelder van het huis. Een afgesloten kelder kan snel een ongezonde omgeving worden voor vochtvorming door hoge luchtvochtigheid en condensatie.


Hier zijn drie veel voorkomende problemen met kelderwater:


condensatie


Vochtcondensatie uit klamme kelderlucht creëert chronische vochtigheid die de groei van kelderschimmels voortbrengt. Het verslechtert ook blootgestelde houten structurele componenten. Verlaag de luchtvochtigheid van uw kelder om condensatie te elimineren:


• Ventileer met ventilatoren of door keldervensters te openen. Een kelderventilatieventilator permanent geïnstalleerd in de randbalk of het bovenste segment van de kelderwand voert vochtige lucht rechtstreeks naar buiten af.


• Installeer een luchtontvochtiger. Voor continue vochtverwijdering handhaaft een ontvochtiger in de kelder met een geïntegreerde humidistat de vochtigheid in de kelder naar specifieke instellingen.


• Ontlucht de droger. Als een wasdroger is geïnstalleerd, zorg er dan voor dat deze wordt afgevoerd via een kanaal dat zich buiten de buitenkant van het huis uitstrekt.


• Isoleer leidingen. Niet-geïsoleerde waterleidingen die door de kelder worden geleid, vormen een koud oppervlak dat water uit de lucht condenseert en de omgeving van de buis druppelt en verzadigt.


Bodemwaterinfiltratie


Water in de grond rondom de kelder kan binnendringen door scheuren en gaten. Het afdichten van kelderwanden is meestal slechts een gedeeltelijke oplossing. Het verlagen van het bodemvochtgehalte is ook vereist. Zorg ervoor dat de verstopte dakgoten niet overlopen en bijdragen aan de verzadiging van de grond naast de kelder. Rang landschap rond de fundering zodat regenwater weg van het huis stroomt in plaats van inweken. Voor hardnekkige bodemwaterproblemen kan een drainagetegelsysteem in de grond rondom de fundering worden geïnstalleerd om overtollig water op te vangen en weg te voeren.
Stijgend grondwater


Op locaties met een van nature hoge waterspiegel kan stijgend grondwater de kelderverdieping binnendringen. Een in de kelder geïnstalleerde pomppomp verzamelt grondwater en pompt het water automatisch door een pijp om buiten te lozen. Een pomppomp voert dubbel werk uit en voorkomt overstromingen in het geval een pijp in de kelder scheurt en overstromingen veroorzaakt.
Schade door kelderwater voorkomen


Installeer een pomppomp


Een carterpomp geïnstalleerd in een bassin op het laagste punt in de kelderverdieping beschermt op twee manieren tegen waterschade. In het geval van een gescheurde binnenwaterleiding of overstroming buiten, wordt water dat het carter binnenkomt automatisch door een afvoerleiding weggepompt zolang de overstroming voortduurt. Vervolgens wordt de pomp automatisch uitgeschakeld. Het opvangbekken verzamelt ook grondwater dat onder het huis stijgt in plaatsen met een natuurlijk hoge watertafel. Dit vermindert de hydrostatische druk onder de fundering en de daaruit voortvloeiende waterlekkage in de kelder.


Verminder buitenwaterbronnen


Regenwater of sneeuwsmelt verzadigt de grond rondom de keldermuren en sijpelt door kleine barsten en poriën naar binnen. Het overgewicht van met water verzadigde grond kan ook kelderwanden structureel beschadigen. Grond direct naast de fundering moet worden ingedeeld in een helling om water van het huis af te leiden. Houd goten vrij om overstroming te voorkomen – een typisch dak van een woning werpt 1.250 liter water per centimeter regen. De regenpijpen van de goot moeten zich minstens zes voet van het huis uitstrekken, zodat de afvoer niet door keldermuren sijpelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *